Padelrackets Kiezen

Padelrackets Kiezen

Excuses voor het ongemak.

Zoek opnieuw

Hoe kies ik een padelracket

Koop ik een padel racket van een bekend merk of een goedkopere van een onbekende producent? Moet ik een zwaar, middengewicht of licht padel racket hebben? Gemaakt van kevlar, koolstof of glasvezel? Diamant-, rond- of traanvormig? Welke dikte? Allemaal reële vragen voor een beginnende padelspeler. Bij All in Tennis kunt u meerdere rackets eerst uit proberen.

Hieronder tips om je te helpen om jouw ideale padel racket te kiezen.

Basisvormen:

Tot niet al te lang geleden waren er padel rackets in drie verschillende vormen verkrijgbaar. Nog steeds kun je op internet artikelen vinden die padel rackets op basis van deze criteria classificeren. Maar de werkelijkheid is anders. Nu padel groeit, investeren en innoveren padel racketproducenten voortdurend. Het resultaat is dat er verschillende ‘hybride’ rackets te koop zijn. Lees verder om meer over de voordelen van elk van de klassieke vormen alsook het hybride racket te leren.

Rond

Het bovenste gedeelte van het racket is een cirkel. Het gewicht is evenredig verdeeld, de sweet spot is vrij groot en bevindt zich op het midden van het racket. Dit maakt het gemakkelijk te gebruiken voor beginnende spelers. Ook creatieve, gevorderde padelaars zullen er plezier aan beleven. Het spelen van nauwkeurige ballen in de hoek en kort cross is met het ronde racket makkelijk.

Diamant

In dit geval lijkt vorm op een omgekeerde piramide. De sweet spot is veel kleiner en zit hoger op het racket. Als je de bal buiten de sweet spot raakt, trilt het mee. Ben je op zoek naar een racket om harde en zware smashes te slaan, dan is dit de meest geschikte vorm. Het extra gewicht aan de bovenkant helpt daarbij. Dit type rackets is lastiger om mee om te gaan voor beginnende spelers.

Druppel

Deze rackets, de meest populaire onder amateurs, zijn geschikt voor medium tot gevorderde spelers. De sweet spot bevindt zich hoog op het racket. Het racket biedt een mix van controle en kracht.

Het gewicht van een Padelracket:

Het gewicht van een padel racket ligt meestal tussen de 365 en 396 gram. Een licht racket weegt tussen 365gr en 375gr. Een zwaar racket weegt tussen 385 en 395gr.

Een lichter racket is meer geschikt voor beginners, dames en kinderen omdat ze beter te hanteren zijn. Zwaardere rackets zijn moeilijker te versnellen, maar bieden wel extra kracht en degelijkheid.

Dikte van het Padelracket:

De dikte van een racket ligt meestal tussen 36mm en 38mm. Gevorderde spelers gebruiken vaak een dikker racket om de bal harder te kunnen raken. Beginners gebruiken een dunner racket omdat het gemakkelijker te hanteren is. Vroeger bestonden er padel rackets die maar 10mm dun waren, of 40mm dik. Onthoud dat de maximale dikte voor competitie en toernooien 38 mm is.

Materiaal van het padelracket:

Tot een paar jaar geleden werden rackets van een combinatie van staal, ijzer, hout, rubber en/of aluminium gemaakt. Tegenwoordig is het anders. Er zijn vele andere materialen beschikbaar.

Een racket heeft bestaat uit twee hoofddelen: het frame en de oppervlakte. Het frame wordt vandaag de dag gemaakt uit een mix van glasvezel en koolstof. Glasvezel is goedkoop, maar niet sterk. Duurdere rackets bestaan uit een combinatie van koolstof, grafiet, grafeen, kevlar of zelfs titanium.

Het oppervlak van een racket is meestal gemaakt van zacht materiaal (schuim-foam) of hard materiaal (E.V.A.). Bij het gebruik van foam werkt het racket als een katapult. Erg fijn voor spelers die de bal hard willen slaan zonder al veel kracht te gebruiken. Het nadeel is natuurlijk dat je minder controle hebt. E.V.A. is een veel harder materiaal, dat meer controle geeft en geschikt is voor spelers met power.

Het oppervlak kan ook koolstof, grafeen of kevlar bevatten zodat ze meer beschermd zijn tegen schokken en beschadigingen.

Ruig racket of juist niet?

Zoals je waarschijnlijk weet, hebben padel rackets geen snaren. Hierdoor zijn padel rackets over het algemeen vrij gemakkelijk te hanteren. Dit heeft ook een nadeel; de grip tussen de bal en de voorkant van het racket is erg klein.

Waarom is dit belangrijk?

De meeste basis serves in padel worden eenvoudig gespeeld, of, met andere woorden, zonder slice of topspin. Als gemiddelde of gevorderde speler, wil je soms met wat topspin of slice spelen. Een robuust padel racket vereenvoudigt de grip tussen de bal en het racket en vergemakkelijkt daarmee het gebruik van topspin en slice.

Conclusies

Beginners: Gebruik een licht tot middengewicht padel racket, bij voorkeur rond en 36mm tot 38mm.

Gemiddeld niveau: Gebruik een middengewicht padel racket, rond- of DRUPPELvormig, 36mm tot 38mm.

Gevorderd: Kies zelf wat het beste bij je speelstijl past. Bij de meeste spelers kom het talent het beste tot zijn recht met een diamantvormig, zwaarder racket, 38mm. Als je van controle en creatief spel houdt, gebruik dan een rond racket.

Vrouwen: Een lichter padel racket is beter voor vrouwen. De meeste merken bieden speciale vrouwenrackets, 36mm tot 38mm.